Skip to main content

Νηπιαγωγείο

Αίθουσα Νηπιαγωγείου - «Τα Ζαρκαδάκια»

Η απρόσκοπτη ενσωμάτωση στις τάξεις του Δημοτικού Σχολείου, διευκολύνεται μέσα από την προετοιμασία που τους παρέχουμε.

Εφαρμόζουμε προγραμματισμένη προσέγγιση στην ανάγνωση και την γραφή, έτσι που στην παραπέρα πορεία να αφομοιωθούν αβίαστα, ανώδυνα και εντελώς φυσιολογικά.

Παράλληλα ασκείται η εξοικείωση με τις φυσικές επιστήμες και κυρίως με τις μαθηματικές έννοιες που ενίοτε τρομάζουν τους γονείς. Πεποίθηση μας είναι ότι δεν υπάρχουν παιδιά ανεπίδεκτα αυτών των γνώσεων. Το Νηπιαγωγείο μας έχει άδεια λειτουργίας από το Υπουργείο Παιδείας.

Προετοιμασία για το Δημοτικό

Τα παιδιά του νηπιαγωγείου μαθαίνουν γραφή, ανάγνωση και μαθηματικές έννοιες (πρόσθεση κι αφαίρεση, αλλά και το ισομερές  «μοίρασμα» με μορφή παιχνιδιού) απαραίτητα εφόδια για την μετάβαση τους στο μεγάλο σχολείο.

Μουσικοκινητική

Τα παιδιά συμμετέχουν ελεύθερα και κατευθυνόμενα σε παιχνίδια που τα βοηθούν να ενταχθούν σε μια ομάδα, γνωρίζοντας το σώμα τους, τους φίλους τους αλλά και το χώρο που κινούνται. Η χρήση μουσικών οργάνων, ψυχοκινητικών οργάνων (π.χ. στεφάνια, κορδέλες, κλπ.), η εκμάθηση παραδοσιακών χορών και τραγουδιών, είναι μερικά από τα ερεθίσματα που δίνονται στα παιδιά.  

Θεατρικό Παιχνίδι

Τα παιδιά εκφράζονται και δημιουργούν, εξερευνώντας τα στοιχεία της τέχνης του θεάτρου (ρόλο, κίνηση, λόγο, χώρο, χρόνο, σύμβολα). Στις μικρές ηλικίες γίνεται πιο απλά, μέσω της μίμησης των δασκάλων.

Εικαστικά

Γίνεται ευαισθητοποίηση των παιδιών , να γνωρίσουν και να αναγνωρίσουν διάφορα έργα τέχνης αλλά και να πειραματιστούν τα ίδια, χρησιμοποιώντας τη φαντασία και τη δημιουργικότητα τους. Στις πιο μικρές ηλικίες έρχονται σε επαφή με τα υλικά κι ελεύθερα ή κατευθυνόμενα  εφαρμόζουν ποικίλες τεχνικές στα έργα τους.

Μουσειακή Αγωγή

Απευθύνεται στις μεγαλύτερες τάξεις (νήπια- προνήπια) κι αφορά την ευαισθητοποίηση των παιδιών με τον πολιτισμό και την ιστορία της πατρίδας μας, αλλά και γνωριμία με άλλους πολιτισμούς, μέσω του παιχνιδιού, της τέχνης, της γλώσσας και της τεχνολογίας.

Μαγειρική

Αναπτύσσεται η λεπτή κίνηση των χεριών των παιδιών, το ομαδικό τους πνεύμα, η απόλαυση της δημιουργίας και της φαντασίας τους. Τα παιδιά έρχονται σε επαφή με πολύ απλά υλικά και σε συνεργασία με τις δασκάλες τους, φτιάχνουν μικρά νόστιμα δωράκια που τα απολαμβάνον στο σπίτι με τους γονείς τους.

Δανειστική Βιβλιοθήκη

Κάθε εβδομάδα διαλέγουν το αγαπημένο τους παραμύθι, το διαβάζουν στο σπίτι με τους γονείς και έρχονται στο σχολείο να διηγηθούν την αγαπημένη τους ιστορία στους φίλους τους. Μ’ αυτό τον τρόπο αναπτύσσουν τη γλωσσική τους ικανότητα αλλά και τη φαντασία.

Θεατρικές Παραστάσεις - Κουκλοθέατρο - Καραγκιόζης

Με ιδιαίτερη επιμέλεια οργανώνονται στο χώρο του σχολείου μας θεατρικές παραστάσεις, κουκλοθέατρο ή Καραγκιόζης, με τη συμμετοχή των παιδιών να αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση.

Τεχνολογίες Πληροφοριών και Επικοινωνιών

Σύμφωνα με το Νέο Αναλυτικό Πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου, τα παιδιά με τη βοήθεια του εξειδικευμένου μας προσωπικού, γνωρίζουν και εξοικειώνονται με τις βασικές λειτουργίες των ψηφιακών συσκευών. Σκοπός μας είναι να τους παρέχουμε τις εμπειρίες που σχετίζονται με τα ενδιαφέροντα και τη καθημερινή τους ζωή.  Φυσικά πρωταρχικός παράγοντας για την ομαλή τους ανάπτυξη είναι η σημασία του παιχνιδιού.

Φυσικές Επιστήμες

Ενθαρρύνονται να παρατηρούν το φυσικό τους περιβάλλον, να πειραματίζονται και να ανακαλύπτουν τον κόσμο γύρω τους. Τα παιδιά ενισχύουν τις γνώσεις τους πραγματοποιώντας πειράματα, παιχνίδια αλλά επισκέψεις (π.χ. στα πάρκα της γειτονιάς, πλανητάριο, κλπ.)

Περιβαλλοντική Αγωγή

Μέσα από βιωματικά παιχνίδια, παιχνίδια ρόλων, τραγούδια, παραμύθια, κλπ. τα παιδιά εκπαιδεύονται και ευαισθητοποιούνται για την προστασία του Περιβάλλοντας. Μαθαίνουν μικρά οικολογικά μυστικά για το σπίτι, την τάξη, τη γειτονιά αλλά και τον κόσμο  γενικότερα.

Αγγλικά

Με παιγνιώδη τρόπο τα παιδιά έρχονται σε μια πρώτη επαφή με την Αγγλική γλώσσα, δυο φορές την εβδομάδα.

Επισκέψεις - Εκδηλώσεις

Κάθε χρόνο διοργανώνονται διάφορες επισκέψεις ανάλογα με τις θεματικές ενότητες των τμημάτων των νηπίων και προνηπίων. Στις προγραμματισμένες εκδηλώσεις του σχολείου (Έναρξη της σχολικής χρονιάς, Εθνικές επέτειοι, Χριστούγεννα, Απόκριες, Καλοκαίρι) πραγματοποιούνται παιχνίδια,  τραγούδια, ιστορίες, απαγγελίες ποιημάτων, σκετς αλλά και μουσικοκινητικές δραστηριότητες και κλόουν , θεατρικές παραστάσεις, ξυλοπόδαροι, κλπ.